5 tips om je doelen in 2015 (toch) te bereiken

Je doelen bereiken in 2015

2015 is inmiddels volop van start en we zijn vervuld van goede voornemens op weg. Ben je ook aan het lijnen, sporten en opruimen geslagen? Of heb je de eerste voornemens al overboord gezet? Hoe komt het toch dat we ons ieder jaar weer vergissen in wat we werkelijk kunnen of willen bereiken en terugvallen in wat we eigenlijk willen afschudden?

De grootste valkuil is dat we onze doelen vaak te groot en te ver af stellen. We zijn teveel op het resultaat gericht en de weg er naar toe is te zwaar.  We zijn nu eenmaal gewoontedieren en het doorbreken van routines en dat wat je gewend bent kost je veel energie. Energie die je niet meer op kunt brengen als het doel niet snel genoeg binnen bereik komt. Hoe lukt het je dan wel om dat wat jij belangrijk vindt te veranderen?

1. Stel doelen die bij je passen. Als je gezonder wilt leven, kies dan een lifestyle met een dieet en mate van beweging die bij je passen. Ga niet crashdiëten als je van lekker eten houdt, maar neem recepten die lekker en gezond combineren. Koop geen duur sportschoolabonnement als je eigenlijk niet zo sportief bent, maar ga liever iedere dag een half uur wandelen. Wees reëel.

2. Formuleer je doel of voornemen positief. ‘Niet meer mogen’ heeft heel veel aantrekkingskracht op het brein.  Let maar eens op wat er met je gebeurt als je denkt aan  ‘gezond eten’ dan wel aan ‘niet meer snoepen’. Het woord ‘niet’ bestaat niet voor het brein en zo zie je dat wat je niet mag of wilt steeds voor je. Moeilijk om er dan van af te blijven.

3. Doelen mogen natuurlijk wel een béétje uitdagend zijn. Kijk hoe je jezelf kunt stretchen zonder jezelf te overvragen. Bouw kleine stapjes in. Vraag jezelf iedere dag één ding te doen dat je eigenlijk niet zo gemakkelijk af gaat. Begin klein en je zult zien dat je na verloop van tijd ook grotere uitdagingen aangaat.

4. Kies doelen die je ook werkelijk interessant vindt en/of je iets opleveren. Maak ze zo concreet mogelijk voor jezelf,  bijvoorbeeld  door een mooi plaatje op de koelkast te hangen dat je herinnert aan je doel. Ons systeem reageert uiterst positief op beloningen. Stel jezelf dus iets in het vooruitzicht bij het behalen van je doel én bij de tussendoelen die je je gesteld hebt. Het vieren van alle overwinningen op jezelf helpt je om het vol te houden tot je einddoel.

5. Hou vol! Nieuwe gewoonten hebben tijd nodig om ‘gewoon’ te worden. Minimaal 30 dagen wordt vaak gezegd. En lukt het je een dag niet, helemaal niet erg! Val jezelf niet te hard en ga de volgende dag gewoon weer verder. Goede voornemens hoeven nooit te wachten tot 1 januari!

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*