9 tips om succesvol door te zetten

door·zet·ten (zette door, heeft doorgezetkrachtiger worden volharden iets (ondanks bezwaren) laten doorgaan (Van Dale)doorzetter2

We hebben zo onze rolmodellen in het doorzetten: topsporters, grote leiders, visionairs. Epke Zonderland, Nelson Mandela,Steve Jobsl Bedenkers van nieuwe realiteiten die ooit niet voor mogelijk werden gehouden en die er zeker niet geweest zouden zijn als hun scheppers niet (onder meer) zouden hebben doorgezet. Tegen alle tegenslag, afkeuring, ongeloof en onvermogen in. Het resultaat is het bewijs.

Onmisbaar Zo groots hoeft het natuurlijk helemaal niet te zijn. We hebben het hier over de schijnbaar bovenmenselijke maat. Een maatje (of een paar) kleiner mag best. Hoe sterk ben jij precies in doorzetten? Herken je dit als een eigenschap van jezelf? Vast wel want doorzettingsvermogen is onmisbaar in het leven. Als je er niet een beetje van zou hebben zou je letterlijk niets bereiken, want bij de eerste de beste tegenslag zou je afhaken en je plan, wat het dan ook is, laten varen. Je hebt echter leren lopen, fietsen, zwemmen, autorijden en wat al niet meer. Iedereen heeft dus een zekere mate van doorzettingsvermogen. Toch zijn er grote verschillen. Waarom kan de ene mens goed doorzetten en de andere niet?

Nature or nurture? Doorzetten is deels een kwestie van karakter. Sommige mensen hebben van nature al een aantal eigenschappen die een rol spelen bij doorzettingsvermogen en profiteren daarvan bij het bereiken van een doel. Ook zelfvertrouwen en geloof in het doel spelen een rol. Hoe sterker je je met je doel verbonden voelt, hoe gemakkelijker je over obstakels op de weg ernaartoe heen zult stappen. Maar ook ervaring is belangrijk. Als je een paar keer ondervonden hebt dat het zin heeft om obstakels te overwinnen en ervoor te blijven gaan, dan ga je dat meer als part of the game zien en laat je de moed een volgende keer minder snel zakken.

Variabel Je doorzettingsvermogen kan op het ene gebied veel groter zijn dan op het andere. Of op het ene moment groter dan op het andere. Je kunt succesvol afvallen maar naderhand alles er weer aan eten. Je kunt in je werk heel succesvol zijn maar er niet in slagen om voldoende te sporten, zoals je je had voorgenomen. Maar je weet dan dat je het kunt. En over sporten gesproken: dat is een uitstekende activiteit om te werken aan je doorzettingsvermogen. Wat je in het sporten leert, kun je ook inzetten op andere terreinen. Als het niet lukt, ga dan niet in de smoesjes-mode maar vraag je in alle eerlijkheid af wat je tegenhoudt (zie ook tip 8). Put kracht uit wat je wél goed lukt en werk aan de  oplossing in plaats van te rusten in het probleem.

Werk Doorzettingsvermogen is een waardevolle competentie op de werkvloer. Het helpt je om succesvol te zijn in andere competenties zoals zelfstandigheid, resultaatgerichtheid, stressbestendigheid en besluitvaardigheid. Zeker in beroepen waar je een eigen koers moet varen en standvastig moet zijn is doorzettingsvermogen een onmisbaar item op je cv. Voor managers en ondernemers bijvoorbeeld. En wat dacht je van creatieve beroepen als architect, regisseur en kunstenaar? Dat je over deze competentie beschikt toon je tijdens je sollicitatie aan door voorbeelden te geven, bijvoorbeeld doordat je een studie en een baan gecombineerd hebt. Of door het volbrengen van een lastige taak en het overwinnen van obstakels.

Ontwikkelen Voor doorzettingsvermogen kun je niet trainen, er zijn geen cursussen in. Wel kun je er zelf aan bouwen en er bewust mee omgaan. Focus op je doel en weet wat er van je gevraagd wordt om dit te bereiken. Het helpt als je goed bent toegerust voor je taak, als je plezier hebt in wat je doet en vertrouwen in jezelf hebt.

Tips om succesvol door te zetten

 1. Realiseer je wat je al gedaan hebt, hoeveel energie je er al in gestopt hebt. Laat je dat zomaar lopen?
 2. Verdeel de weg naar je doel in kleinere stappen. Vier je successen tussentijds en bouw beloningen in voor jezelf.
 3. Formuleer op een positieve manier en maak er een aantrekkelijke gedachte van voor jezelf. Niet ‘nooit meer snoepen’ maar ‘gezond eten’.
 4. Gooi je plan niet overboord als het eventjes niet lukt op een minder moment maar pak het de volgende dag(week, maand weer op.
 5. Bedenk hoe je je zult voelen als je je doel bereikt hebt. Visualiseer jezelf in die hippe nieuwe outfit of in je droombaan.
 6. Zorg voor een stok achter de deur, bijvoorbeeld een maatje bij het sporten, lijnen, werk vinden, collegiale coaching etc. Twee (of meer) weten meer dan één en zo help je elkaar door je moeilijke momenten heen.
 7. Blijf stappen zetten. Als grote er even niet in zitten, dan maar een kleintje.
 8. Zorg dat je gedachten je helpen. Neem je overtuigingen over jezelf of je doel eens onder de loep: wat denk je werkelijk? Denk je stiekem dat het toch niet lukt, dan gaat het ook echt niet werken. Kijk eens als volgt naar je overtuigingen:
  • Wat zeg je eigenlijk tegen jezelf over dit doel of deze onderneming?
  • Gaat deze gedachte je helpen? Wat is het resultaat als je dit blijft denken?
  • Welke gedachte zal je wel helpen?
  • Schrijf deze helpende gedachte op en hang hem goed in het zicht.
 9. Focus vooral op je doel. Mensen die sterk op het doel gericht zijn succesvoller in het bereiken ervan dan degenen die meer met de obstakels bezig zijn.

 

Succes begint waar de anderen opgeven en jij doorzet! (auteur onbekend)

14 reacties op “9 tips om succesvol door te zetten
 1. Austin schreef:

  Dear website Owner,

  We are contacting you to propose our high performances cloud hosting services for your website at affordable prices… Real registered hosting company with high transparency, reactivity, and true quality service.

  People mistakenly think that the IP localization of the server counts enormously, well it is pretty false because this criterion is only ranked 142/200… Favoring your position in the research results of a certain country plays rather on these 3 important criteria :
  – extension of your domain by targeted country plays a major role, position is 10/200
  – loading speed of your website, position is 23/200 (a server located at less than 5000 km is enough for a good speed)
  – presence of SSL certificate, position is 71/200

  You can read the full the proposal via your web browser through this link :
  https://www.yoorshop.eu/webversionuk

  Thank you for your attention,
  Yours faithfully,
  Daniel – Customer service YOORshop
  YOORshop SAS – 52 route du clos, 69700 Montagny, France – DUNS 267747610

  NB : this message is a one time commercial proposal, this a NOT a subscription to any mailing list, you will not be contacted again

 2. Designer schreef:

  Credit Card Account

 3. Denmark schreef:

  Rustic Wooden Chips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*