Onze dochter, bezig met haar studiekeuze, hoorde van mijn 85-jarige oom hoe zijn beroepskeuze destijds tot stand kwam: hij wilde graag bij een boer werken maar zijn vader pakte hem bij zijn oor en vertelde hem: ‘Jij gaat naar de ambachtsschool, je wordt timmerman.’ Aldus is geschied.
Zo zal het bij haar niet gaan. Zij heeft heel wat meer keuzes in haar leven. Ons als ouders is er alles aan gelegen dat ze een studie kiest die bij haar past. De school biedt een studiekeuzeprogramma aan, ze is verplicht om open dagen te bezoeken en zich op andere manieren te oriënteren op haar studiekeuze.
Zwaar Toch valt de keuze haar heel zwaar. Ze heeft het gevoel voor de rest van haar leven te moeten kiezen en wil natuurlijk geen fouten maken. Maar hoe kun je kiezen als je achttien bent? Het enige antwoord daarop is dat je altijd weer bij jezelf moet beginnen, hier en nu. Je kúnt niet vooruit kijken. Natuurlijk moet je goed nadenken over wat bij je past. Er zijn verschrikkelijk veel studies en het is heel moeilijk om het studie- en werkveld te overzien.
Komt goed Mijn tante voegde aan het gesprek toe: ‘Het hangt toch ook af van wat er op je pad komt. Dat bepaalt uiteindelijk waar je terecht komt.’ Met de loopbaan van mijn oom is het goed afgelopen. Hij is een uitstekend meubelmaker geworden en heeft tot voorbij zijn zeventigste met veel plezier met zijn broer en een aantal medewerkers een meubelfabriek gehad. Zijn lust en leven op jonge leeftijd was het sleutelen aan alles dat een motor heeft. Die passie kon hij later geheel uitleven op zijn eigenhandig gerestaureerde boerderij waar hij voldoende ruimte had om aan allerlei motoren, trekkers, scooters etc. te sleutelen. Vooraf kon hij dit allemaal niet weten, maar in zijn leven is alles waar hij passie voor had en heeft aan bod gekomen. Zijn rijbewijs is weer verlengd en hij heeft net nog een nieuwe motor aangeschaft!
Kiezen Wat betekent dit voor mijn dochter? Niet naar de studiekeuze- of loopbaanadviseur maar afwachten ‘wat er op je pad komt’? Nee hoor, want het leven vraagt soms om een beslissing en de studie- en beroepskeuze na je middelbare school is zo’n moment. Maar het beste dat je kunt doen is beslissen op basis van wat je nu weet, kunt, wilt en voelt als de goede richting. Je kunt er je best voor doen om dat zo goed mogelijk te doorgronden en daar eventueel begeleiding bij in te schakelen. In de dubbelrol van moeder en loopbaanadviseur is dat trouwens nog best lastig, zoals menige puberouder zal herkennen.
Vertrouwen Kies nu wat je het beste lijkt, waar je het meest voor voelt en vertrouw dat je in de toekomst op de kruispunten op je levenspad weer nieuwe wegwijzers zult vinden. Je kunt niet om de hoek kijken maar ze zullen daar echt staan, die wegwijzers. Dat heet ‘ervaring opdoen’. Ervaring met wie jij bent, wat je kunt en wat wel en niet bij je past. Dat kún je namelijk ook nog niet weten als je achttien bent!
Lifelong Ben je de achttien al gepasseerd? Dan weet je dat dit een (werk)leven lang duurt: bijschaven en bijsturen. Dan doe je het zelfs goed, want er is niets onwaarschijnlijker dan dat je in één rechte lijn op een op 18-jarige leeftijd gekozen doel afkoerst. Een enkeling daargelaten misschien. En af en toe op de kaart kijken, het stuur beetpakken en de koers bijstellen maakt dus deel uit van een gezonde loopbaanontwikkeling.
Ze zal er vast wel komen, die dochter van ons! De grootste taak voor ons nu is om ook haarzelf dat vertrouwen te doen hebben. Ongeacht haar studiekeuze.
Geef een reactie