Brug over de generatiekloof

Je hebt vast wel eens te maken gehad met onbegrip tussen jouw eigen en een andere generatie. Die met je ouders is vaak het meest bekend, maar ook met buurtbewoners, collega’s en op straat kun je ermee te maken krijgen. In mijn werk als generatiecoach houd ik me onder meer bezig met het met elkaar in gesprek (dialoog) brengen van generaties. En zoals overal blijkt: als men elkaars verhaal kent, dan leidt dat tot meer begrip, tolerantie én waardering.

Ook op televisie zijn daar mooie voorbeelden van te zien. In het programma Inside Oud van de KRO worden clichés van jongeren over bejaarden en vooroordelen van de oudste generaties over ‘de jeugd van tegenwoordig’ omver gehaald als een jongere en een oudere een week met elkaar optrekken. Ze zien elkaars wereld van binnenuit en leren elkaar als mens waarderen. Mooie tv, die pijnlijk duidelijk maakt hoe weinig deze generaties in het dagelijks leven met elkaar te maken hebben en hoe het ook anders zou kunnen.

Maar zelden zie je de brug sneller geslagen dan via muziek. Ali B op volle toeren brengt een jonge zanger of zangeres en een oudere coryfee uit het Op volle toeren-verleden bij elkaar en laat ze wederzijds een lied van de ander bewerken. Dat doen ze met groot enthousiasme en het leidt tot unieke verbindingen tussen het verleden en het nu in de vorm van nieuwe songs. En passant worden er ook nog wat waarden vanuit de ene op de andere generatie overgedragen. Zo wijst in een recente aflevering de hippie Armand, vooral bekend van zijn hit Ben ik te min uit 1967, rapster Nina erop dat de positie van de vrouw in de hiphop scene geen recht doet aan de vrouwenemancipatie. Zij pikt dit op in haar bewerking van zijn song en laat hem anderzijds zien dat zij gelijk de hedendaagse jongeren veel meer uitgaat van gelijkwaardigheid tussen man en vrouw: als zij in straattaal ‘bitch’ gebruikt bedoelt ze net zo goed mannen als vrouwen!

Ik geniet er van als ik zie hoe deze mensen uit verschillende generaties elkaar op deze manier vinden. Zo gemakkelijk kan het zijn. Het punt is alleen: we zoeken er te weinig naar!

Inside Oud

Ali B op volle toeren

Getagd met , , , , , , ,
Geplaatst in generatie, Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*