Jonge coach Heb je levenservaring nodig om te kunnen coachen? Dat is de vraag die ik vandaag voorbij zag komen van iemand die daar een artikel aan wil wijden en daarvoor op zoek was naar een jonge coach. Nu val ik zelf niet meer in die categorie, maar een prikkelende vraag is het wel. We hebben het dan specifiek over lifecoaching.
Wat is lifecoaching nu precies? De Nederlandse Wikipedia heeft er nog geen omschrijving voor, in de Engelse versie vinden we een hele algemene: lifecoaching helpt mensen hun persoonlijke doelen te bepalen en te bereiken door middel van een grote verscheidenheid aan instrumenten en technieken. Lifecoaches zelf omschrijven het bijvoorbeeld als ‘mensen helpen hun leven vorm te geven vanuit hun diepste wensen en talenten, in alle levenssferen en levensfasen’.
Inclusief Even een opmerking terzijde naar mijn eigen werk als loopbaancoach: bovenstaande is zeker ook een uitgangspunt bij career coaching. In een gemiddeld traject beginnen we bij de mens zelf, wordt er aandacht gegeven aan waarden, talenten, wensen en verlangens en het leven van de cliënt in zijn geheel. Het verschil met lifecoaching zit in de concretisering gerelateerd aan werk, maar al te vaak heeft het traject ook uitkomsten voor andere levensterreinen. In die zin is een stukje lifecoaching inclusief bij een loopbaantraject.
Ervaren en wijs? Nu terug naar de oorspronkelijke vraag: heb je levenservaring nodig om een cliënt te kunnen begeleiden op het gebied van levensvragen? Als ik dan mijzelf als maatstaf neem, zou ik zeggen: ik had dit werk niet kunnen doen, deze vragen niet kunnen stellen 20 – 25 jaar geleden. Levenservaring wil niet zeggen dat je alles moet hebben meegemaakt, maar wel dat je een breder wereldbeeld hebt ontwikkeld en daarmee de cliënt helpt tijdens de gesprekken. Eén van de aspecten van een goede grondhouding voor de coach is oordeelloosheid en dat is nu eenmaal gemakkelijker te beseffen vanuit dat bredere wereldbeeld.
Eigen wijs? Maar … ik besef ook heel goed dat dit geldt voor mij en misschien wel mijn generatie. Ons wereldbeeld is op een andere manier tot stand gekomen dan dat van de huidige generatie Einsteiners bijvoorbeeld. Zij zijn op jongere leeftijd al veel breder in aanraking gekomen met hun eigen generatie, met mondiale en technologische ontwikkelingen. Zij hebben als generatie al veel meer inzicht in de complexiteit van de wereld. Ook zijn ze opgevoed met veel meer aandacht voor samenwerking, persoonlijke ontwikkeling en zelfbewustzijn. Als geen andere generatie staan zij in contact met de tijdsgeest en leven zij die uit. Als geen ander kunnen zij de vragen stellen die bij deze tijd horen en ons als oudere generaties daarin de weg wijzen. In dat opzicht hebben zij als jonge coach iets toe te voegen dat wij als oudere, levenswijzere coaches veel moeilijker op het spoor komen, of misschien gewoon wel niet.
Perspectief Natuurlijk zijn er ook kanten aan deze generatie die juist vraagtekens oproepen als we naar een grondhouding voor de coach kijken. Velen uit deze generatie worstelen nog met hun eigen plaats in de wereld en de maatschappij. De vrijheid in opvoeding en materiële welvaart heeft een prijs: de leegte en het gemis aan dingen die ertoe doen, een inspirerend perspectief. Geen onbelangrijke zaken voor een coach als ‘voorbeeld’ voor de cliënt.
Competenties Of coaches uit die generatie in staat zijn om te herkennen van waar uit zij hun vragen stellen, hangt af van hun persoonlijke competenties. Zijn zij zich bewust van hun generatiebril (én andere brillen) en hebben zij genoeg coachingsvaardigheden als echt kunnen luisteren, observatievermogen en empatisch vermogen, etc., dan kunnen zij wellicht net zo goed als iedere andere generatie lifecoachen.
Welkom Als er een Einsteiner al op jonge leeftijd de kwaliteiten en motivatie heeft om zich op het coachen te storten, laten we hem dan van harte verwelkomen. En dan hangt het natuurlijk weer van de ‘bril’ van de te coachen cliënt af of hij zich wil toevertrouwen aan een coach die in jaren geteld minder door de wol geverfd is dan hij- of zijzelf!
Ik kijk uit naar het artikel over deze vraag in de media binnenkort.
Geef een reactie