Hoe je steeds weer de vlag uit kunt hangen

je doel behalen en de vlag uitstekenWat een feestelijk gevoel geeft het toch: her en der de vlaggen uit, rondom buitelen de berichten over geslaagde zonen en dochters over elkaar heen. Gefeliciteerd allemaal, wat heerlijk. Felicitaties van opa’s, oma’s, vrienden en familie, taart, bloemen en examenfeesten. Voor velen de eerste grote mijlpaal na de zwemdiploma’s, de CITO-toets en tegenwoordig ook het rijbewijs. Met het behalen van deze mijlpaal kun je door, maak je een stap en dat geeft een goed gevoel. Ook al zit je over een paar maanden weer midden in de stress van je volgende opleiding, dit moment telt en mag je vieren!

Bouwen Het behalen van een examen sterkt je in je zelfvertrouwen. Misschien met de hakken over de sloot maar je hebt het hem toch maar geflikt! Een beloning van de investering die je in jezelf hebt gedaan, formele erkenning van jouw kennis of vaardigheden. De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar wie doet het nu helemaal niets?! Zo bouw je aan je toekomst en straks, je loopbaan. Naast de mijlpalen in werk en studie zijn er de mijlpalen van een andere orde: verjaardagen, jubilea, geboorte, huwelijk en noem het maar op. Allemaal het vieren waard: als je terugkijkt ‘markeren’ ze de overgang van het een naar het ander, je sluit iets af en begint iets nieuws, maakt een nieuwe stap. Mooi om dat bewust te doen.

Doelen Aan het behalen van mijlpalen gaat het stellen van een doel vooraf. Als je jong bent en studeert gaat dat ‘vanzelf’: je kiest een opleiding en het doel is dat je het haalt. En je hebt weer een mijlpaal binnen, zo simpel is dat. Maar zit je eenmaal in je loopbaan, dan wordt het minder vanzelfsprekend. Je eerste baan, een promotie, nog een nieuwe ambitieuze baan, dat voelt nog wel als een behaalde mijlpaal. Maar dan? Hoe blijf je doelen stellen en mijlpalen halen? En vieren? Dat doen die vlaggen me realiseren: hoe de glorie van het opbouwen en halen van doelen en successen langzaam uit je (werkende) leven verdwijnt. Als je er niet bewust mee omgaat tenminste.

Methode Hoe doe jij dat eigenlijk? Stel jij jezelf doelen op korte en langere termijn? Vier je je grote en kleine succesjes? Ik wil graag een methode met je delen (van Nisandeh Neta van Open Circles). Gebruik hem sindsdien en het werkt erg goed. Het gaat als volgt:

Stel je zelf 7 doelen:7 doelen boom

 1. één heel groot doel, waarvan je nu denkt dat het wellicht onhaalbaar is
 2. twee grote doelen, wel mogelijk maar waar je flink je best voor moet doen
 3. drie redelijkerwijs bereikbare doelen
 4. één gemakkelijk bereikbaar doel: gewoon aanpakken en doen, haalbaar binnen één week.

Belangrijk:

 • Formuleer met jezelf als onderwerp/in de hoofdrol: Ik heb een boek geschreven en gepubliceerd.
 • Gebruik de tegenwoordige tijd: Ik wil …
 • Positief formuleren: ‘niet’ is verboden.
 • Formuleer het als eindresultaat: Ik spreek vloeiend Italiaans.

Door je doelen voor ogen te hebben ben je gefocust en werk je als vanzelf aan het waarmaken. Als ik zelf een jaar terug kijk, heb ik zes van de zeven doelen al binnen of ben er al flink mee op weg! Tijd voor nieuwe doelen dus. En om de successen te vieren, niet te vergeten! Ik neem er vanavond maar eens een lekker glas op. Proost!

 

 

Getagd met , ,
Geplaatst in Geen categorie, loopbaan
1 Reactie op “Hoe je steeds weer de vlag uit kunt hangen
 1. Bosvlaggen schreef:

  Hoe meer doelen je stelt, hoe vaker je de vlag uit kunt hangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*