Wat ben ik als ik niet werk?

Lekker niksen in je hangmat: bij flexibel werken is het belangrijk om af en toe rust in te bouwenMeer Werk is voor veel mensenmeer dan een inkomen verwerven, werk betekent ontplooiing, contact en geeft betekenis en wordt daarmee onderdeel van je identiteit. Niet werken, niets doen voelt bijna als niemand zijn. Tot zover niets nieuws in ‘Ik werk dus ik ben’ van Stine Jensen.

Flexibel De ontwikkeling tot flexibel werken en Het Nieuwe Werken brengt mogelijkheden om werk en privé beter op elkaar af te stemmen, geven een gevoel van regie en lijken daarmee een verbetering ten opzichte van het traditionele werken. Maar, laat Stine Jensen zien bij monde van Alain de Botton, veel van deze flexibele werkers zijn een soort van verborgen werkeloos, hebben slechts af en toe werk, en daarmee een probleem om hun inkomen op peil te houden. Bovendien is de concurrentie moordend en creëert het een voortdurende druk om uit te blinken. Je voelt je nu even oncomfortabel als zzp’er.

Mitsen en maren Arbeidssocioloog Richard Sennett waarschuwt al jaren voor de schaduwzijden van flexibel werken. Deze ontwikkeling werkt in het nadeel van oudere werknemers en brengt een grotere vraag naar jongere werknemers. Zij zijn gewild vanwege hun veronderstelde flexibiliteit, maar Sennett ziet vooral als reden dat jongere werknemers  goedkoper zijn. Maar, zegt hij, ze zijn ook passiever, doen wat ze gezegd wordt, dus de begeerde vernieuwing en versnelling blijft uit. Thuis werken leidt tot minder contact met de organisatie en collega’s, wat mensen wel nodig hebben om hun ‘verhaal’ te hebben en betrokken te zijn. Hij betoogt dat flexibel werken geweldig is als je jong bent, maar uitermate vermoeiend als je ouder wordt.

Manipulatie Ook in organisaties wordt de druk op de werknemer opgevoerd door de onzichtbare manipulatie via managementtaal: de suggestie van autonomie van de individuele werknemer terwijl de belangrijke beslissingen genomen worden door de directie. Mensen worden hierdoor klem gezet, soms in zo extreme mate dat ze hun toevlucht nemen tot zelfmoord zoals in China, Japan en recent zelfs in Frankrijk.

Niets Filosofe Joke Hermsen beaamt dat door al deze ontwikkelingen de menselijkheid van de mens zelf op het spel staat. We kiezen voor leuk werk, omarmen de voordelen van flexibel werken en denken de regie te hebben. Intussen zijn we nog niet alert genoeg de gevolgen van deze ontwikkelingen en de druk die het in ons leven geeft. De remedie is op tijd rust nemen, uitloggen, afmelden. En daarmee zijn we toch weer terug bij het heil van niets doen. Gelukkig mag en móet het dus af en toe!

Dank je wel, Stine, dat je ons met deze documentaire even stil laat staan bij de voors én tegens van het werken in deze tijd en de valkuilen van het enthousiasme waarmee wij het flexibele en Nieuwe werken omarmen.

Kijk zelf naar ‘Ik werk dus ik ben’ door Stine Jensen.

Getagd met , , ,
Geplaatst in loopbaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*