Hoe maak jij je brein gelukkig?

Het zal wel met het weer  te maken hebben dat ik ineens zin had in Een Heel Schoon Huis. schoonmaakDus in plaats van naar de sportschool toog ik aan de schoonmaak. Gewoonlijk verdeel ik de klussen over de week en doe ze tussen de bedrijven door. Met als gevolg dat er nooit echt sprake is van Een Heel Schoon Huis. Het was even heerlijk: ramen open, muziek aan en lekker efficiënt door het hele huis. Ramen lappen, stofzuigen, bedden verschonen, soppen. Na een paar uur was alles lekker fris en helder en ikzelf innig tevreden. Niet alleen het huis knapte ervan op, ook mijn hoofd voelde opgeruimd. Je hoort het wel vaker. Schoonmaakzen.

Oer Hoe komt dat toch, dat zo’n eigenlijk eenvoudige taak, die ook nog ‘ondankbaar’ is want van korte duur qua resultaat, je zo’n tevreden gevoel kan geven? Ik dacht terug aan een lezing van Roos Vonk: mensen functioneren het best als ze directe en concrete feedback krijgen of resultaat zien van wat ze doen. Dat stamt uit de tijd dat wij mensen als nomaden in de natuur leefden. We leefden van dag tot dag en bij alles wat we deden zag je direct of je goed bezig was. Bessen verzamelen, op wild jagen, vuur maken. Je deed één ding tegelijk en zag direct het resultaat. Immediate returns heet deze directe terugkoppeling.

Ver weg Vandaag de dag doen wij veel werk waarbij er sprake is van delayed returns: het resultaat van je werk is pas ver in de toekomst zichtbaar. Waar in de oertijd de intrinsieke motivatie duidelijk was – je wilde vandaag wel te eten hebben en een vuur om je aan te warmen – staat dat nu in veel taken verder van ons af. Als compensatie stellen we het ego vandaag de dag tevreden door loon/salaris en zo nu en dan een schouderklopje. Maar die stellen maar kort tevreden zodat je er méér van nodig hebt om tevreden te blijven. De échte werktevredenheid haal je uit de flow, het opgaan in je werk en de interactie met je omgeving. Intrinsieke motivatie, weten waarom je het doet en je goed voelen bij wát je doet, speelt een onmisbare rol bij het ervaren van werkplezier.

Doen De levenswijze uit de oertijd beïnvloedt onze behoeften nog altijd. Het lijkt lang geleden maar evolutionair gezien is onze moderne lifestyle nog peanuts op de tijdbalk van ons bestaan. Ons brein hunkert naar activiteiten met zichtbaar resultaat. Daarom worden we zo gelukkig van koken, tuinieren én, jawel, schoonmaken. Als je het tenminste met aandacht en plezier doet natuurlijk. Bouw dus in je leven wat activiteiten in die je oerbrein blij en gelukkig maken: lekker kokkerellen, de tuin in, huiselijke klussen, kijk maar wat voor jou werkt. Voor mij was het deze keer Een Heel Schoon Huis!

Werk Feedback is superbelangrijk voor ons welbevinden. Organiseer daarom het daarom ook in je werk. Roos Vonk geeft ons drie tips:

  1. Vraag zelf actief en frequent om feedback van je leidinggevende en/of collega’s. Dat kan via het teamoverleg, intervisie of een mentor. En als je zelf leidinggevende bent: gééf regelmatig feedback*.
  2. Stel concrete doelen voor jezelf en creëer ook sub- of tussendoelen. Zo kun je mijlpalen afvinken en maak je de voortgang voor jezelf zichtbaar.
  3. Zorg dat je intrinsieke motivatie in orde is: weten waarom je dit werk doet en plezier in het werk zelf.

Zo maak je dus je brein gelukkig. Als bonus houd je er ook nog een florerende tuin en een schoon huis aan over. En niet te vergeten: meer plezier in je werk en een gevoel van balans!

Tip: wil je je motivatie en taken eens goed onder de loep nemen? Kijk dan eens wat job crafting voor je kan doen.

*Feedback vragen kan ook best gevoelig liggen: we zijn toch vaak huiverig dat het niet alleen positief is. Als feedback op de goede manier gegeven wordt (en daar zijn regels en afspraken in) is het  altijd constructief bedoeld. Het helpt je dan om tot betere prestaties te komen en jezelf verder te ontwikkelen.

Geplaatst in Geen categorie, loopbaan, werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*