Je eigen baan wordt (weer) de leukste baan door job crafting

Kun of wil je niet van baan veranderen, dan kan jobBoetseer je baan: jobcrafting om je eigen baan weer de leukste te maken crafting je helpen om met meer plezier en voldoening in je eigen baan te blijven. Job crafting staat voor sleutelen aan je baan, boetseren zodat je baan beter bij je past.

Sleutelen Je kunt je werk leuker maken door je taken aan te passen (taakcraften), door relaties met anderen op het werk toe te voegen of te veranderen (relationeel craften), door de betekenis en beleving van je taken te veranderen (cognitief craften) of door met je werkplek, -tijden of -omgeving aan de slag te gaan (contextueel craften). Kleine veranderingen kunnen al veel opleveren.

Hoe gaat job craften in zijn werk? Je neemt je takenpakket onder de loep door eerst je taken te benoemen, te kijken naar doelen en veranderingen in je werk en wat dat heeft gedaan met jouw werkplezier. Vervolgens ga je kijken hoe je sterke kanten en interesses terugkomen in je taken, maar ook welke risico’s voor je gezondheid en werkplezier er aan kleven. Zo krijg je inzicht in wat je wel en juist geen energie geeft of gestrest maakt. Tot slot ga je bedenken hoe je de mooie kanten van het werk kunt benadrukken en/of op een gezondere manier kunt omgaan met de risicotaken.

Actie Je legt vast in een actieplan hoe je een en ander gaat aanpakken en voert deze stappen op je werk uit in de volgende 4 – 6 weken. Na één of twee tussentijdse terugkoppelingmomenten bekijk je na ca. 6 weken hoe het voor je werkt.

Ervaring Job crafting is een heel concreet en actief proces. Ook mensen die best blij zijn met hun baan, vinden in deze methode nog aanknopingspunten om hun werk nog leuker en mooier te maken. Het is de moeite van het proberen waard.

Klik hier voor meer informatie over job crafting.

Getagd met , , ,
Geplaatst in loopbaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*