Flow Schoonmaken is op zich niet mijn favoriete bezigheid, maar om een andere reden doe ik het toch graag: ik krijg namelijk vaak een goed idee tijdens het poetsen, zuigen of strijken. In de flow van wat ik aan het doen ben, vliegt het zomaar binnen. De oplossing van een probleem, wat ik moet doen met die en die kwestie, een nieuwe invalshoek of een geweldig idee. Zittend achter mijn bureau kom ik er niet op, maar al doende dient het zich aan. Een bekend fenomeen: laat je het los, dan komt er een antwoord.
Grote schoonmaak Een pleidooi om de hulp de deur uit te doen wordt dit echter niet. Wél om je baan af en toe eens net zo te behandelen als je huis. Want als je tijdens de schoonmaakbeurt eens goed de hoekjes in gaat, word je geconfronteerd met de resultaten van de gebruikelijke routinematige aanpak. Voor het oog lijkt het alleszins redelijk, je houdt het er een tijd mee uit, maar als je verder kijkt blijft er het nodige liggen. Zo ook je baan. Je redt je heel aardig met wat je meestal doet, maar als je het goed zou bekijken is er meer uit te halen. Uit jezelf, uit je takenpakket, de organisatie van je werk, uit je werkrelaties en zelfs uit de manier waarop je je werkomgeving of bureau inricht.
Jobcrafting luidt de naam van deze figuurlijke stofdoek door je baan. Ook wel baanboetseren of sleutelen aan je werk. Wat het inhoudt is dat het door je werk op een systematische manier onder de loep te nemen, duidelijk wordt wat de ontwikkeling is, waar de zwaartepunten liggen, hoe het werk al dan niet aansluit bij je eigen kwaliteiten en wensen en wat de risico’s zijn als je op dezelfde voet verder gaat. Daarbij wordt ook naar het grotere geheel gekeken, hoe je ooit tot de keuze voor deze baan gekomen bent en naar betekenis en doelen van je functie en de deeltaken daarbinnen.
Aan de slag Vervolgens sla je aan het craften: er zijn diverse technieken die je kunt loslaten op verschillende onderdelen van je werk. Zo kun je bekijken of je zogeheten mooie taken kunt uitbreiden en onderdelen die minder goed aansluiten kunt afstoten of aanpassen, bijvoorbeeld door de taaklast te delen of te rouleren. Of werkrelaties beoordelen in welke mate ze je energie geven dan wel kosten en daar je maatregelen op inzetten. Maar soms is ook accepteren van een minder aangenaam onderdeel van je functie onvermijdelijk. Wat dan door te hebben stilgestaan bij het doel en de betekenis soms ook gemakkelijker valt.
Resultaat Wat levert jobcraften je op? Door alle onderdelen van je baan zo te bekijken, te wegen en behandelen komt er meer balans in je baan. Bovendien ben je je meer bewust van waarom je deze baan ook al weer doet en wat je wel en niet belangrijk vindt. Daardoor kun je meer focus aanbrengen en efficiënter werken en, zo is de bedoeling, ook meer voldoening uit je werk halen. Natuurlijk vraagt het resultaat ook onderhoud, omdat er vaak ook sprake is van routines ombuigen en daar zijn dan ook stappen voor ingebouwd. Met jobcrafting is het verder net als met schoonmaken, je ziet er vaak tegen op en je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je ook wat!
Geef een reactie