Stress & burnoutbegeleiding

1 op de 8 werkenden heeft last van stress. Geldt dat ook voor jou?

Check je stress

  • Ben je al moe voordat je naar je werk gaat en zie je ertegenop?interesting image stress
  • Ben je sneller dan normaal geprikkeld of geïrriteerd (kort lontje)?
  • Heb je slaapproblemen?
  • Heb je last van sombere gevoelens of pieker je veel?
  • Heb je meer moeite om je werk gedaan te krijgen?
  • Vind je het moeilijker dan anders om beslissingen te nemen?
  • Heb je geen zin in de dingen die je normaal gesproken prettig vindt om te doen?
  • Is je eetpatroon veranderd, bijvoorbeeld meer snoeplust?
  • Heb je lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak?

Het zijn een aantal van de kenmerken die er op kunnen wijzen dat je last hebt van chronische stress. De lijst van symptomen is lang. Het begint met lichte klachten, die zich opstapelen en verergeren als je geen maatregelen neemt.

Wat gebeurt er bij (chronische) stress?

Stress hoort erbij. Een beetje tenminste. Je lichaam is er op ingericht om met stress te kunnen omgaan, sterker nog, het zorgt ervoor dat je in actie komt als het nodig is. Een ingenieus stelsel, het sympatisch systeem (het ‘gaspedaal’ eigenlijk), treedt in je lichaam in werking en zorgt ervoor dat je doet wat nodig is. De bekende vecht/vluchtreactie als je de spreekwoordelijke beer ontmoet.

Rem Dit systeem is er op ingesteld dat het maar kortdurend met stress te maken krijgt. De beer is verjaagd of gedood en je bent weer veilig. Alles komt tot rust en je lichaam gaat door de invloed van het parasympatisch systeem, de ‘rem’, terug naar de normaalstand.

Beren Maar in ons moderne leven zijn er andersoortige ‘beren’, die we vaak niet herkennen. Het begint met de wekker ’s morgens, die voor de eerste adrenalinestoot zorgt. Het ochtendritueel, al dan niet gehaast, het verkeer op weg naar je werk, je to-do lijstje dat onderweg al door je hoofd maalt. En dan begint je werkdag pas. Uiteraard zijn er dan de uitdagingen die bij het werk horen: presteren op de toppen van je kunnen. Af en toe? Of voortdurend? Daarnaast zorgen ook het gamen en bezig zijn met social media, wat je vaak als ontspanning tussendoor of ’s avonds doet, voor stijging van je adrenaline level. Datzelfde geldt voor een bezoek aan de sportschool. Beren in vermomming dus.

Verschuiving Zo houd je je stress gedurende de dag, dagen, weken of maanden in stand en daarmee het sympatisch systeem geactiveerd en krijg je te maken met chronische stress. Je lichaam raakt gewend aan de hogere activatie van het sympatisch systeem waardoor je het niet meer ervaart als stressvol. Lekker toch, hoor ik je denken. Maar zo werkt het niet!

interesting image burnout
Roofbouw
Stress is met name hierdoor een sluipmoordenaar. Je denkt dat je het allemaal prima redt en lekker bezig bent. Echter intussen bouwt zich een hersteltekort op in je lichaam en ben je in princip
e roofbouw aan het plegen. Het actieve sympatisch systeem legt een aantal lange termijn functies in je lichaam namelijk min of meer plat. Dat gaat bijvoorbeeld ten koste van je immuunsysteem en op den duur ook van allerlei cognitieve functies zoals je geheugen.

Teveel of te weinig Het draait allemaal om balans tussen belasting en herstel. Hersteltekort loop je al op als je chronisch te weinig slaapt: je lichaam en geest moeten dan harder werken om het normale ‘werk’ te kunnen doen. Als je dit nooit compenseert door periodes met voldoende slaap pleeg je roofbouw en zul je uiteindelijk de gevolgen gaan merken. Hetzelfde geldt voor alle andere vormen van stress: als er niet tijdig compensatie is, loop je uiteindelijk aan tegen een chronisch stress syndroom of burnout.

Signalen Vaak is er een mix van oorzaken, zowel privé als werk. Achteraf waren er vaak genoeg signalen die je niet hebt herkend of hebt genegeerd en zo beland je in een toestand waarin je het gevoel hebt geen grip meer te hebben op je leven en waarin je volkomen uitgeput bent. Het mechanisme in je lichaam is ontregeld met tal van psychische en lichamelijke klachten tot gevolg. Rust alleen is nu niet meer genoeg om te herstellen. Ook de reden waarom twee weken vakantie of uitslapen niet helpen …

Heb je (chronische) stressklachten of zit je inmiddels al met een burnout thuis? Wil je weer goed functioneren op je werk en prettiger gezelschap zijn voor je omgeving? Heb je professionele begeleiding nodig om weer goed in je vel te komen en op een gezonde manier met stress om te gaan?

Castagne Career Support helpt bij stress en burnoutinteresting image burnout

CSR®-Methode Bij stress en burnout maak ik gebruik van een bewezen effectieve manier om je te begeleiden naar herstel, de CSR®-Methode. CSR staat voor Chronische Stress Reversal, het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress. De aanpak vindt plaats op drie niveaus: fysiek, mentaal/emotioneel en gedragsmatig.

Hoe ziet deze aanpak er uit? Deze bestaat uit de volgende stappen:

  1. Eerste hulp bij stress en burnout: het zo snel mogelijk verminderen van belasting en klachten.
  2. Werken aan herstel: inzicht in patronen, energiegevers- en vreters, ontspanning, oorzaken van stress aanpakken.
  3. Opbouw vitaliteit: vaardigheden en zelfmanagement voor gezonde balans.
  4. Opbouw fysieke en mentale conditie: geleidelijke opbouw van de belasting, fysieke en emotionele/mentale grenzen her-, er- en verkennen.
  5. Sociaal en maatschappelijk herstel/re-integratie.
  6. Consolidatie: terugvalpreventieplan en nazorg.

Als coach en counsellor heb ik tal van methodieken in de toolkit die ook dienst doen bij stress- en burn-outbegeleiding. De manier waarop je omgaat met stress heeft immers van alles te maken met je persoonlijkheid, je ervaringen en je overtuigingen.

iStock_000009166985XSmallResultaat van deze aanpak

  • Je weet hoe jouw energiebalans werkt en hoe je deze kunt bijsturen om een herhaling in de toekomst te voorkomen.
  • Je hebt je valkuilen en grenzen leren kennen en weet ermee om te gaan.
  • Je kunt weer met zelfvertrouwen aan het werk gaan.
  • Je hebt levensstijl goed onder de loep genomen en weet wat goed voor je is.
  • Je zit weer lekker in je vel en functioneert daardoor beter op je werk en in je privéleven.
  • Je hebt meer energie.
  • Je staat gelukkiger in het leven omdat je weet wat belangrijk voor je is.

Je hoort vaak (achteraf) dat een burnout een blessing in disguise bleek. Dat ervaar je natuurlijk helemaal niet zo als je er middenin zit. Een burn-out is vaak een bittere noodzaak om jezelf beter te leren kennen, om je meer bewust te worden hoe je fysieke en mentale balans werken, wat belangrijk voor je is. Dat leidt soms tot nieuwe wegen en in ieder geval tot bewustere keuzes. Dat kan een mens gelukkiger maken en dat hoop ik je ook mede aan te reiken.

Hoe werkt het?

Als je wilt weten wat deze aanpak je te bieden heeft, gaat dat als volgt in zijn werk.

  1. Persoonlijke of telefonische kennismaking

In een gratis kennismakingsgesprek bespreken we je situatie, je wensen en behoeften. Je beslist vervolgens of je verder wilt gaan met de volgende stap, indien van toepassing na overleg met je werkgever en de bedrijfsarts.

  1. Stress-check

Door middel van een digitale stressmeting en een uitgebreid interview vindt vervolgens de intake plaats. Zo bekijken we in welke fase (overspannenheid, burnout of andere indicatie) je je bevindt en wat er nodig is voor je herstel.

  1. Begeleidingsplan en offerte

Desgewenst ontvang je vervolgens een begeleidingsplan op maat met daarin doel, herstelplan en kosten.

Hoe nu verder? Wat is de eerste stap?

Bel 06 28577403 (bereikbaar tijdens kantoortijden) of mail voor een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.