The sky is the limit

The sky is the limitEen loopbaanswitch op je vijftigste naar de droombaan van vele vrouwen: stewardess bij KLM?! Het is mogelijk en het levende bewijs is er in mijn eigen omgeving: Gislind Stuut, altijd al een vrouw met passie, toewijding en energie, en dat is alleen nog maar toegenomen nu ze sinds vorig jaar de wereld overvliegt.

Ze gaat nog meer stralen als ik haar vraag of het is wat ze had verwacht. ‘Dat en nog veel meer. Het is een verfrissing van mijn geest, het heeft me zo op scherp gezet en wakker geschud. Het heeft echt veel met me gedaan.’ Voor haar start bij KLM werkte Gislind ruim 20 jaar als tuin- en landschapsarchitect bij Copijn in Utrecht. Een baan naar haar hart, waar de laatste jaren door de teruggelopen economie de klad in de projecten was gekomen en ze zich vooral bezig hield met PR voor het bedrijf. Ook leuk, maar toch merkte ze dat ze minder voldoening uit haar werk haalde en haar creativiteit niet meer zo goed kwijt kon. Dat maakt dat je ook aan jezelf gaat twijfelen en je af gaat vragen of het niet aan jezelf ligt.

Met haar nieuwe werk maakt de geboren Duitse haar derde droombaan waar. Na haar schoolopleiding in Augsburg had ze drie opties voor haar toekomst: paardrijinstructeur, landschapsarchitect en stewardess. Ze deed de opleiding tot instructeur, maar na een paar jaar bleek het werk helaas te zwaar. Toen al solliciteerde ze bij Condor, een Duitse luchtvaartmaatschappij, als stewardess en zou er na wat extra praktijk in de Franse taal ook kunnen beginnen. Gislind zag er vanaf omdat stewardessen in die tijd nog op hun 28ste werden ontslagen, waarna ze weer naar een nieuwe loopbaan uit zo moeten kijken en besloot haar andere liefde, tuinen en landschap, te gaan volgen. En nu is het alsnog tot een niet geplande maar zeer welkome carrièreswitch gekomen en maakt ze ook de derde wens werkelijkheid.

Bij KLM was ze in de opleidingsgroep de oudste, maar geen probleem voor haar noch voor haar collega’s in opleiding.’ Je maakt met elkaar een zware tijd door, waarin je stressbestendigheid enorm op de proef wordt gesteld. Als groep krijg je een sterke binding. Eigenschappen als flexibiliteit, teamworker zijn, enthousiasme en veelzijdigheid zijn veel belangrijker dan leeftijd.’ Het klinkt super maar als je vijftig bent gaan die dingen niet vanzelf, toch? Gislind beaamt dat je moet zorgen dat je lichamelijk fit bent door veel beweging en goed op te letten hoe je je krachten verdeelt. ‘Maar’, zegt ze, ‘een bureaujob is naar mijn mening net zo zwaar, juist omdat je de hele dag zit.’ Haar leeftijd was geen bezwaar voor de selectie. Hoewel ze na de sollicitatieprocedure nog bijna twee jaar heeft moeten wachten voor ze ook echt aan de basiscursus kon deelnemen, heeft het Gislind al een enorme kick gegeven dat ze door de procedure heen kwam.

Waren er voor Gislind nog obstakels bij haar nieuwe baan? Aan haar Engels heeft ze hard moeten werken. ‘De basiscursus was een uitdaging omdat je allemaal volkomen nieuwe dingen leert. Ik heb voor mezelf een rooster gemaakt en me er heel gedisciplineerd aan gehouden. Ik wilde het zo graag, dus ik heb er alles voor opzij gezet.’Hoe gaat haar thuisfront er mee om dat ze nu zoveel weg is? Dat valt erg mee laat ze me in haar schema voor deze week zien. Drieëneenhalve dag is ze weg, overnacht achtereenvolgens  in Oslo, Berlijn en Londen, maar is dan weer drie tot vier dagen thuis. Ze beaamt dat het in deze levensfase, met een uitwonende studerende dochter en een zoon in de eindexamenfase, veel gemakkelijker is dan zo’n tien jaar geleden. En manlief is blij dat er nu nog een overgangsfase is, waarbij nog niet beide kinderen het huis uit zijn. Maar ook dat geeft straks weer nieuwe mogelijkheden:  dan reist hij af en toe gezellig mee!

Gislind wist precies wat ze wilde en er is geen loopbaancoach aan te pas gekomen bij haar switch. Wil je ook een nieuwe loopbaan maar heb jij nog niet zo duidelijk voor ogen wat je dan wilt? Kijk dan bij onze programma’s.

 

 

 

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*