Hoera, een probleem!

Wil je graag je probleem oplossen?Onze katten vangen muizen. Buiten in het bos zitten er plenty dus ze kunnen zich lekker uitleven. Helaas  vinden ze het amusant om ze, dood óf levend, mee naar binnen te nemen en zich er daar nog een tijdje mee te vermaken. Tot ze hun interesse verliezen en de muis onder een kast laten glippen. Ik verdenk ze er zelfs van dat ze het expres doen om het wat spannender te maken.

Overwinning Ikzelf ben dan, zacht uitgedrukt, not amused. Of eigenlijk: dat wás ik, want inmiddels ben ik behoorlijk getraind in muizenresten uit het vloerkleed peuteren, muizen in potjes jagen en buiten uitzetten of ze op een andere manier de veilige aftocht naar buiten te laten blazen. Van mij zul je geen gil meer horen, hooguit een héél kleintje nog als ik hem net ontdek. Een overwinning: ik ben niet meer bang voor muizen!

Nieuw Zo dacht ik ook gisterochtend weer een muis uit een hoekje te lokken tot er een veel groter beest tussen mijn benen door glipte en ik met een ijselijke gil het hele huis wekte: het was een rat! Met de kat achter zich aan schoot de rat de openstaande carrousselkast met pannen in. No way dat ik hem daar ging zoeken. Heel laf haalde ik de Man erbij, die na een korte inspectie concludeerde dat het beest waarschijnlijk achter of onder de keuken zat. Geen tijd om de hele boel open te maken dus we zouden wel zien. Om een lang verhaal kort te maken keken mijn dochter en ik ’s avonds hoe de Man de Rat, die zich toch tussen de pannen verschanst bleek te hebben, verjaagde.

Levensles Tijdens het daaropvolgende soppen van het keukenkastje kwam het gesprek weer bij me op met een vriendin over de boeddhistische opvatting dat je problemen leersituaties zijn in het leven. Ieder probleem kun je dus beter omarmen als weer een welkome mogelijkheid tot een levensles. Je krijgt een bepaalde situatie net zo vaak voor je neus tot je ermee om weet te gaan. Is het zover, dan komt er weer een nieuwe kwestie op je pad. De confrontatie met de rat is een mooie metafoor:  je overwint je angst voor de  muis en krijgt vervolgens een rat voorgeschoteld!

Groei Ook in je werk zijn die momenten volop aanwezig: kansen om te leren en te groeien. Waar is waar: als je er middenin zit zul je er niet altijd blij mee zijn en zul je vooral bezig zijn om het op te lossen. Maar als je keer op keer in hetzelfde patroon terecht komt, doe je er goed aan om eens bij stil te staan:

  1. Doe een stapje terug en kijk naar wat er eigenlijk gebeurt.
  2. Wat is de aanleiding, het aandeel van jouzelf en eventeel een ander?
  3. Welke andere mogelijkheden heb je om te reageren op de situatie?
  4. Wat zou dat jou en anderen opleveren?
  5. Wat heb je nodig om met de situatie om te gaan zoals je zou willen?
  6. Hoe kun je zorgen dat je daarover beschikt?
  7. Wie kan je daar eventueel bij helpen?

Bewust De allerbelangrijkste stap is het bewustzijn dát de situatie zich weer voordoet en dát jij er invloed op hebt hoe je reageert. De eerste paar keer dat je er weer in verzeild raakt, zul je misschien niet direct in staat zijn om te doen wat je je had voorgenomen. Je realiseert je dan pas achteraf dat dit het moment was geweest. Maar de volgende keer herken je het eerder en slaag je er wel in om je plan uit te voeren. En na een paar keer doet het probleem zich niet meer voor óf je ervaart de situatie niet meer als een probleem omdat je weet hoe je het aan moet pakken en het je geen stress meer geeft.

Het voorval met de rat beschouw ik nu maar als incident, goed om mij bewust te maken van deze metafoor. Gezien de aard van het beestje (de kat!) vertrouw ik er voorlopig op dat ze het verder bij muizen houden!

Getagd met , ,
Geplaatst in Geen categorie, loopbaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*